Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the cleantalk-spam-protect domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/antonh/domains/athoning.nl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Voor een oudere werkzoekende geen sollicitatiebrief met CV meer!

Voor een oudere werkzoekende werkt een sollicitatiebrief met CV sturen niet meer!

Onderwerp: Voor een oudere werkzoekende geen sollicitatiebrief met CV meer!

Kan LinkedIn jou hier in helpen, ja dus?

Iets wat ik steeds vaker hoor en lees. Afgelopen weken werd ik weer diverse keren met dit beladen item geconfronteerd. Werkzoekenden van 45+ die steeds vaker aangeven dat de huidige (traditionele) sollicitatieprocedure niet werkt. Of zelfs dat ze zo goed als kansloos zijn. Vooral vanaf 50+ en al helemaal vanaf 55+ worden deze signalen en opmerkingen steeds sterker.

Tijdens mijn laatste LinkedIn workshop voor werkzoekenden kwam dit weer sterk naar voren. En daarna ook tijdens een netwerkbijeenkomst voor 50+ werkzoekenden en in gesprekken met netwerkcontacten.

Maar is het niet de recruiter dan is het de robot!

Te oud, te duur, te zwaar, te eenzijdig, te vastgeroest zijn veelgehoorde opmerkingen. En helaas moet ik bekennen dat ik dit de afgelopen 5 tot 6 jaar wel erg vaak heb gehoord en meegekregen. Sterker nog, ik heb het zelf ook meegemaakt!

Belanden oudere werkzoekenden dan al bij voorbaat op de verkeerde stapel kandidaten? Werkt de huidige procedure met sollicitatiebrief en CV dus niet meer?

Als je de verhalen en ervaringen mag geloven spelen hier twee oorzaken mee die grote invloed kunnen hebben. De recruiter en de robot, beiden doorslaggevend in het sollicitatieproces.

Een veelgehoord argument is dat veel recruiters relatief jong zijn. En op die jonge, misschien ook onervaren, leeftijd beoordelen of iemand wel of niet geschikt is. Of die persoon al door de eerste of tweede sollicitatieronde komt. Of je dus wel op de goede stapel belandt. En veel oudere werkzoekenden hebben het gevoel en de ervaring dat ze op de verkeerde stapel belanden. En daardoor kansloos zijn. Vooral bij de jonge recruiters, dat hoor en lees ik steeds vaker. Er lijkt zelfs een bepaalde aversie tegen recruiters te ontstaan.

Kan iemand van 22 ook iemand van 60 jaar echt goed beoordelen, die opmerking kreeg ik laatst in een workshop mee?

Een ander argument wat ik regelmatig lees is mogelijke software of tooling die tijdens het sollicitatieproces wordt ingezet. Ik lees dan vaak over ATS (Automation Tracking System). In ieder geval software of tooling die scant of je aan bepaalde criteria voldoet. Maar vooral of je de juiste woorden in je brief en CV meeneemt. De juiste keywords of trefwoorden waarop gefilterd wordt. Niet alleen door mensen maar bij wijze van spreken ook door de robot.

En mijn ervaring is dat daar veel werkzoekenden worstelen met het gegoochel en gestoei met woorden. En dit ook erg lastig vinden en onzeker worden. Vooral oudere werkzoekenden voor wie dit nog een vrij onbekend terrein is of waar het een drempel opwerpt.

Dus is het niet de recruiter dan is het wellicht de robot waardoor je als oudere werkzoekende op de verkeerde stapel komt. En hierbij de bevestiging geeft dat een sollicitatiebrief met CV niet meer sturen niet meer werkt. Hoe kom ik daar dan doorheen, hoe kan ik dat proberen te omzeilen?

De meest gehoorde en kansrijke manier is natuurlijk netwerken. In contact en liefst in gesprek komen met de mensen die iets over de vacature weten of te zeggen hebben. Niet alleen de recruiters maar ook HRM en personeelszaken. En managers en medewerkers waar de vacature open staat. Misschien zelfs de directeur of eigenaar. Mogelijk zelfs met bekende contacten die daar werken of het bedrijf kennen.

Netwerken dus. Zowel online als offline, het gaat erom om in beeld en in contact te komen. Wellicht dat warme of bekende netwerkcontacten je kunnen en willen helpen. Zet dus ook Social Media in, met name LinkedIn kan hier een mooie rol in vervullen. Maar denk breder, ook op Facebook, Twitter of Instagram worden vacatures gedeeld. En via je mailcontacten of netwerkgroepen waar je bij aangesloten bent.  

Maak in ieder geval kenbaar dat je op zoek en beschikbaar bent. En zorg dat je profielen en CV goed op orde zijn. Zodat mensen weten wat je zoekt en ze iets voor je kunnen en willen doen. Neem dat mee in je communicatie en profilering. Doelgericht netwerken kan nieuwe kansen geven en werkt wellicht beter dan tientallen of honderden sollicitatiebrieven met CV versturen op allerlei vacatures. Heb je bijvoorbeeld al eens een soort promo-update op Social Media gepost waarin jij jezelf als werkzoekende aanbiedt?

Voor een oudere werkzoekende werkt een sollicitatiebrief met CV sturen niet meer! LinkedIn wel?

Wat denk jij, werkt het traditionele solliciteren via sollicitatiebrief met CV sturen dus niet meer?

En hebben oudere werkzoekenden daar meer last van?

Als je LinkedIn slim en sterk inzet, creëer je kansen!

Ik lees graag je reactie of ervaring.

Hartelijke groet,
Anton

Klik hier voor mijn andere blogartikelen…

athoning blogartikelen linkedin en social media
#linkedin #blogs #athoning #online #meerwaarde #wijchen #nijmegen #gelderland

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download hier mijn LinkedIn e-book met tips

Een verzameling van tips en adviezen over het inrichten en inzetten van LinkedIn profiel, pagina en het gebruik van LinkedIn.

Schrijf je in voor een LinkedIn training of voor coaching

Heb jij interesse in een persoonlijke 1 op 1 coaching LinkedIn? Of in een incompany LinkedIn training voor jouw bedrijf of afdeling?